Barry blogt: Data ontginnen met de digital twin
Gebouwen zijn een goudmijn van data. Daarmee kunnen we nu al veel moois doen, maar de échte doorbraak moet nog komen. Barry Tuip, manager PULSE, over de nabije toekomst.
Met data waarde verhogen
Met de ‘digital twin’ ontwikkelen we een centraal platform dat alles samenbrengt en toegankelijk maakt. Met ongekende voordelen voor de gebouweigenaren, gebruikers en leveranciers.
Tijdens mijn studie installatietechnologie verdiepte ik me in innovaties die toen nog vooral theoretisch waren. Denk aan gebouwsimulatie, voorspelbare modellen en machine learning. Intussen zijn we zo’n tien tot vijftien jaar verder. Als manager van de afdeling PULSE Core bij SPIE Nederland (voorheen Strukton Worksphere) zie ik nu hoe de lesstof van toen z’n intrede doet in het gebouwbeheer. Wat destijds nog heel academische onderwerpen waren, zijn nu technieken met een goede businesscase en een ongekend grote praktische waarde.
In deze digitale opmars speelt ‘data’ de onmisbare hoofdrol. Al decennia verzamelen we bij SPIE Nederland statische gegevens over vele soorten gebouwen en installaties. Over gebruik, storingen, levensduur, onderhoudskosten. Dankzij sensortechnologie en het Internet of Things voegt zich daarbij de laatste jaren ook een groeiende stroom realtime data. Daarom hebben we hiervoor het PULSE Core-platform ontwikkeld. We monitoren zo waardes als temperatuur, luchtkwaliteit, energieverbruik en ruimtebenutting. En we gebruiken slimme algoritmes om continu te controleren of gebouwen en installaties optimaal functioneren. Al die data vormt samen een goudmijn die we ontginnen voor onze klanten. Want een optimaal presterend gebouw met state of the art technologie verhoogt de waarde van hun vastgoed.
Nóg meer databronnen
Het plaatje wordt completer als we er 3D-informatie aan toevoegen. Nieuwe gebouwen worden via BIM ontworpen en gebouwd aan de hand van een gedetailleerd 3D-model van het hele pand. Ook tijdens de exploitatie is dat model erg nuttig. Bijvoorbeeld voor simulaties (hoe reageert het pand op een hittegolf?) en bij verbouwingen en uitbreidingen. Bovendien blijven we het BIM-model zelf steeds verder verrijken met nieuwe informatie.
Met deze drie databronnen (asset data, sensordata en BIM) komen we al heel ver. Maar ik moet hier ook nog de groeiende rol van gebouwgebruikers noemen. Zij raken steeds meer verbonden met de gebouwen. Via apps kunnen ze comfortinstellingen aanpassen aan hun voorkeuren, werkruimtes reserveren, services boeken en hun mening geven. Ook de gebruikers leveren zo een schat aan informatie. Die maakt het mogelijk om een gebouw steeds efficiënter te gebruiken, slimmer in te delen en zo gezond en comfortabel mogelijk te maken.
Grip krijgen op data en gebouw
Uit gebouwen rolt dus steeds meer data. Gebouweigenaren weten dat, en ze weten ook dat data ‘het nieuwe goud’ is. Dus worstelen ze met een prangende vraag: hoe kan ik al die data veilig samenbrengen en ontsluiten voor andere partijen – en tegelijk in control blijven en er grip op houden?
Het antwoord op die vraag zijn wij nu zelf aan het ontwikkelen met onze Australische softwarepartner Willow. Samen werken we aan een krachtig platform dat het mogelijk maakt om allerlei databronnen volgens de laatste beveiligingsstandaarden te koppelen, de gegevens ervan te combineren en analyseren, en die data beschikbaar en uitwisselbaar te maken. Met zo’n platform creëren we een digital twin en die biedt mogelijkheden waar we tot nog toe alleen van konden dromen.
Alles naar een hoger plan
De digital twin is een digitale kopie van een gebouw, waarin alle mogelijke statische en realtime informatie samenkomen. Als gebouweigenaar beschik je zo over een single source of truth, een soort centraal ecosysteem van data, tijdens de hele levensduur van het gebouw. Derden kunnen er (deels) toegang toe krijgen om er informatie aan te ontlenen én aan toe te voegen. Zoals de cateraar, de schoonmaker, de beveiliging en allerlei technische leveranciers. Maar ook de gebruikers zelf. Via een app kunnen zij bijvoorbeeld ruimtes en lunches reserveren en comfortinstellingen aanpassen.
Voor het onderhoud en beheer kan de digital twin helemaal veel betekenen. We ontwikkelen een control room van waaruit we met al deze informatie beter de regie over de gebouwen kunnen voeren. Daarnaast maken we met technieken als augmented en virtual reality ons werk efficiënter, preciezer en veiliger. We voorkomen storingen en faalkosten door vooraf simulaties van een aanpassing te draaien. En we verbeteren de prestaties van gebouwen nog verder, onder meer door voorspellend onderhoud en automatisch ingrijpen. Met de digital twin kunnen alle betrokken leveranciers hun dienstverlening dus naar een hoger plan tillen.
Dé wereldwijde standaard
In de digital twin komen alle innovaties samen die toen ik studeerde nog vooral theoretisch waren. Daarom ben ik er zelf ook erg enthousiast over dat Strukton Worksphere op dit vlak zulke veelbelovende stappen zet. Onze ambitie is hoog: met de WillowTwin willen we wereldwijd dé standaard neerzetten voor gebouwbeheer en strategisch vastgoedbeheer. Zodat niet meer in elk gebouw het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden en we die goudmijn van de data echt gaan ontginnen!
Als gebouweigenaar beschik je zo over een single source of truth, een soort centraal ecosysteem van data, tijdens de hele levensduur van het gebouw.
Bericht delen
Bekijk ook
GACS: van wetgeving naar ambitie
Vanaf 2026 moeten gebouwen met verwarmings- of aircosystemen van 290 kW of meer voldoen aan de GACS (Gebouwautomatisering en Controlesystemen) regelgeving, en van 2030 gaat
New! Frisse scholen dashboard
Bij PULSE Core blijven we ons platform continu verbeteren om nog beter in te spelen op de behoeften van onze gebruikers. Vandaag presenteren we vol