PULSE Core helpt Eindhoven Airport verduurzamen
De ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Eindhoven Airport zijn verwoord in de Roadmap Sustainability 2030. Sofie van Boxtel, milieucoördinator bij Eindhoven Airport, Ton Verblackt, Technisch en Facilitair manager bij Eindhoven Airport en Paul Kemme, PULSE Core Consultant zijn in gesprek gegaan met Verduurzaam Gebouwd en delen hoe PULSE Core een bijdrage levert in het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen van Eindhoven Airport.
Meters verslimd
Vanwege die ambities en eisen op het gebied van duurzaamheid heeft Eindhoven Airport in 2022 alle meters verslimd op het gebied van gas, water, elektriciteit en koude. Van Boxtel: “Dat heeft als voordeel dat we ze nu constant kunnen uitlezen, terwijl we dat daarvoor alleen maandelijks konden doen. Daarmee hebben we nu op kwartierniveau inzicht in verbruik.” Van Boxtel ziet het plaatsen van slimme meters als startpunt om met verdere energiebesparing binnen Eindhoven Airport aan de slag te gaan. “Dat kan omdat je nu weet wat je daadwerkelijke verbruik is en omdat je meteen het effect in energiebesparing kunt zien van een maatregel die je toepast.”
Hoewel iedereen bij Eindhoven Airport zich bewust is van het belang van duurzaamheid, gaat het er uiteindelijk om de operatie gaande te houden en het welzijn van reizigers en medewerkers, zegt Van Boxtel. Ton Verblackt, technisch en facilitair manager bij Eindhoven Airport, vult aan: “Tijdens corona hebben we alle luchtbehandelingskasten in de terminal op 100 procent ventileren gezet. Omdat we dan – los van het energieverbruik – kiezen voor de gezondheid en het welzijn van de passagiers.”
De doelen van de Roadmap Sustainability 2030 zijn vastgesteld door de directie van Eindhoven Airport en worden meegenomen in projecten. Ieder kwartaal wordt de voortgang op de Roadmap besproken met de directie. Verblackt legt uit, waarom het voor hem belangrijk is dat de Roadmap er is: “De Roadmap is voor mij leidend bij de vervanging van installatiecomponenten. Het betekent namelijk dat we niet zoeken naar een een-op-een vervanging maar naar een duurzamer alternatief.”
Nieuwe aanpak
De Roadmap Sustainability 2030 vormde ook het kader van de tender, waarop SPIE inschreef. De tender betekende ook een nieuwe aanpak, vertelt Verblackt. “We kwamen vanuit drie losse contracten, maar wilden nu naar een gezamenlijk contract voor beheer en onderhoud voor elektrotechniek, werktuigbouwkunde en CCTV (cameratoezicht). Met name om de synergie tussen E en W optimaal te kunnen benutten. Daarnaast zijn we van een inspanningsgericht contract, waarbij we als opdrachtgever alles voorschrijven, overgestapt naar een prestatiegericht contract, waarbij we de einddoelen vastleggen. Op die manier kunnen we veel meer de kennis en kunde van de installateur inzetten. De installateur heeft eigenaarschap en is een partner die samen met ons kijkt waar en hoe er verduurzaamd kan worden en hoe de duurzaamheidsdoelen van Eindhoven Airport gehaald kunnen worden.
Bovendien houdt de partner ons op de hoogte van ontwikkelingen die er zijn of eraan zitten te komen.” Tijdens de tender is ook een duurzaamheids- en innovatieplan gemaakt, vertelt Verblackt: “In dat plan vertelt de inschrijver hoe de duurzaamheid en innovaties geborgd zijn, hoe hij de voorgestelde oplossingen wil inzetten en hoe die bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Bovendien moet hij aangeven waar hij het eerder heeft toegepast en wat daarvan het effect is geweest.” De tender bevatte vanuit de doelstellingen ook KPI’s over het aantal storingen en eisen rond technische en financiële voorspelbaarheid. Door predictive maintenance moet de voorspelbaarheid en bedrijfszekerheid omhoog. Verblackt: “Deze KPI’s zijn om elkaar scherp te houden en het dienstverleningsniveau op een constant niveau te houden.
Het was aanvankelijk ingezet vanwege het binnenklimaat maar omdat PULSE Core alles monitort kunnen we het ook gebruiken om duurzaamheid n kaart te brengen.'
Sofie van Boxtel, Mileucoördinator Eindhoven Airport
PULSE Core draagt bij aan verduurzaming
PULSE Core was onderdeel van de aanbieding van SPIE voor de tender van Eindhoven Airport, vertelt Paul Kemme, consultant bij de PULSE Core-afdeling van SPIE. In overeenstemming met Eindhoven Airport werd er vervolgens voor gekozen om te beginnen met het optimaliseren van het binnenklimaat in de terminal. Kemme: “Daarmee wilden we inspelen op de klanttevredenheid bij zowel de reizigers als bij de medewerkers. Bovendien was de terminal het gebouw waar we de grootste winst qua binnenklimaat konden behalen.”
Kemme vertelt hoe het na het ondertekenen van het contract in 2020 verder ging: “We zijn begonnen om te kijken waar de data vandaan kwamen die relevant zijn voor het inzichtelijk maken van het binnenklimaat. Ook hebben we gekeken naar de installaties die voor dat binnenklimaat moeten zorgen. Dat was in dit geval overzichtelijk want alles zat achter twee gebouwbeheersystemen, de software die alle klimaatinstallaties aanstuurt. Op basis van die data hebben we analyses gedaan en onze dashboards gevuld. Vanaf februari 2021 zijn we gestart met PULSE Core, waardoor we nu een datahistorie van ruim een jaar hebben.”
‘De KPI"s zijn om elkaar scherp te houden en het dienstverleningsniveau op een constant niveau te houden’
Ton Verblackt, Technisch en Facilitair Manager Eindhoven AIrport
Wil je meer lezen over de samenwerking tussen Eindhoven Airport en PULSE Core? Lees dan hier het volledige artikel op Duurzaam Gebouwd.
Bericht delen
Bekijk ook
Digitaal Gebouw van de Toekomst
Bezoek ons bij de conferentie “Digitaal Gebouw van de Toekomst” op 20 juni 2024, bij Van der Valk Eindhoven – Best. Meld je aan Waarom
Regie voeren over onderhoud is geen utopie
De informatiebehoefte bij facility managers, medewerkers technische dienst, contractmanagers en conciërges bereikt een nieuw hoogtepunt. Of het nu gaat om de status van een storing,