Robert blogt: Verduurzamen doe je met data

Comfort dat energiezuinig wordt bereikt, het liefst ook nog in een circulair gebouw. Het is de hoogst haalbare verduurzaming, ziet Robert Dekker, Energieconsultant bij Worksphere. De manier waarop we deze heilige graal bereiken? Aan de hand van data natuurlijk.

Laagdrempelig verduurzamen

Hoe comfortabel is je gebouw? Dat kun je aan de gebruikers zelf vragen, maar er is een manier die veel meer oplevert. Namelijk: via sensoren data verzamelen over factoren die bepalen of een ruimte comfortabel en gezond is. Zien is geloven, dus belangstellende gebouwbeheerders geef ik altijd graag een week lang zulke sensoren te leen. Die zijn draadloos en leg je gewoon op de (werk)plek die je wilt monitoren. Daar meten ze meteen het CO2-niveau, vochtgehalte, licht, geluid en temperatuur. Wij analyseren die data en stellen vervolgens maatregelen voor die het comfort verbeteren én energie besparen. Dit vind ik nou een prachtig voorbeeld van hoe je met data heel laagdrempelig kunt verduurzamen.

Slimme maatregelen dankzij monitoring

Sensortechnologie levert meteen veel bruikbare inzichten op. Voor wie met monitoring en data-analyse nog een stap vérder wil zetten, is er PULSE Energy. Deze analysesoftware haalt 24/7 data uit de gebouwgebonden installaties. Zo sporen we afwijkingen op binnen een gebouw en voorspellen we het gedrag van de installaties. We voorkomen hiermee storingen, verlengen de levensduur van de systemen en verhogen het comfort. Dat zijn al mooie resultaten, en ze leveren samen ook nog eens een besparing op in energie en dus kosten.

 

Mooi voorbeeld van verduurzaming via PULSE Energy is onze klant Zorggroep Sint Maarten. Uit analyses van gebouwdata bleek dat op een van hun locaties de cv-installatie veel beter kon presteren door het tapwatersysteem ervan los te koppelen. Een aparte gasloze installatie kan het tapwater tot de vereiste 80 graden opwarmen, zodat de cv-installatie het grootste deel van het jaar veel lagere temperaturen kon produceren. Het resultaat? Je raadt het al: een flinke energiebesparing.

Circulaire kansen

Bij de verduurzaming van een gebouw gaat het niet alleen om comfort en energiebesparing, maar ook om circulariteit. Ik geef toe dat het hergebruik van materialen en installaties voor beheer en onderhoud echt nog wel in de kinderschoenen staat. Maar we zien mooie kansen. Samen met klanten die een circulaire ambitie hebben, kijken we al waar zij slim installaties of materialen in hun vastgoed kunnen hergebruiken. Toen we het Provinciehuis Groningen gasloos maakten, konden we de nog prima functionerende ketel weer bij een andere klant hergebruiken. Wat mij betreft gaan we zo steeds vaker te werk gaan bij de vervanging én plaatsing van installaties.

Marktplaats voor materialen

De inzet van data kan ook circulariteit een grote impuls geven. Zo zullen we van steeds meer gebouwen een digital twin ontwikkelen – een ‘digitale dubbelganger’ van het gebouw. Met daarin ook alle gegevens over de gebruikte materialen. Koppelen we die informatie aan een digitale marktplaats voor materialen, dan kunnen we bij de verbouwing of ontmanteling van een gebouw zien welke bruikbare materialen er vrijkomen. Binnen ons grote klantenbestand kan er dan een duurzame uitwisseling van materialen ontstaan. Zo bewegen we dankzij data naar steeds meer comfort, energiebesparing én circulariteit.

Bericht delen

Bekijk ook

PULSE nieuws

Regie voeren over onderhoud is geen utopie

De informatiebehoefte bij facility managers, medewerkers technische dienst, contractmanagers en conciërges bereikt een nieuw hoogtepunt. Of het nu gaat om de status van een storing,