Succesvolle implementatie van QR-codes bij 4AMS / KLM

Om de status van een gebouw, installatie of object goed te kunnen monitoren, zijn sensoren en data onontbeerlijk. Door de toevoeging van fysieke QR-codes is het sinds kort mogelijk om het hele proces, tot en met het onderhoud, aanzienlijk te verbeteren. SPIE heeft middels PULSE Core deze innovatie geïmplementeerd in een succesvolle pilot bij 4AMS / KLM.

Met het digitale platform PULSE Core zorgt SPIE ervoor dat er op een laagdrempelige manier inzicht ontstaat in de storings- en onderhoudshistorie en aanvullende informatie van een asset (gebouw, installatie, object). Bij veel partijen in de markt kun je die gegevens van assets met een identificatiecode bij de bron ophalen. Met de nieuwe innovatie gaat SPIE een stap verder.

 

Het interne programma IMPACT is aan de slag gegaan met het koppelen van QR-codes aan assets. Daardoor krijg je eenvoudig en snel toegang tot de detailpagina van die assets binnen de PULSE Core-omgeving. Naast assetinformatie kun je ter plekke eenvoudig en digitaal rapportages, certificaten, storingshistorie, enzovoorts opvragen. En dat niet alleen door de onderhoudsorganisatie, maar ook door de opdrachtgever zelf. Het is zelfs mogelijk om autorisatielevels in te brengen, zodat er bepaald kan worden wie toegang heeft tot bepaalde informatie. De QR-code-functionaliteit is verder zo gebouwd dat er ook gemakkelijk nieuwe functies aan kunnen worden toegevoegd.

 

Dit project is uitgewerkt in een samenwerking met verschillende afdelingen binnen SPIE en met partner 4AMS. Samen zijn zij onderdeel van een consortium (met ook CroonWolter&Dros en Equans), waarin KLM de klant is. We stelden Robin de Boer (rechts op de foto), de programmamanager van IMPACT (SPIE) enkele vragen:

4AMS / KLM

Mede door bijdragen van 4AMS, en KLM als partner in dit project, heeft het programma IMPACT dit project al kunnen laten draaien. Zo zijn er al QR-code stickers aangebracht op vijf vaste assets en een mobiele asset in een hangar op het terrein van KLM. De Boer: “Dat proces verliep soepel en met weinig extra toelichting konden de stappen om een QR-code te scannen en daaraan een asset te koppelen eenvoudig worden doorlopen. De koppeling met de asset-detailpagina verliep ook goed. De twee betrokken assetmanagers van KLM konden de QR-code scannen en met hun autorisatie inloggen en informatie inzien.”

 

Marcel Brugman, manager Operations 4AMS is duidelijk blij met de introductie van de QR-codes: “De hoeveelheid assets van KLM die 4AMS in onderhoud heeft is enorm en KLM wil volledig zicht hebben op alle assets en de daarbij horende informatie en data. Dit is met de PULSE Core Portal verbeterd, maar om de zichtbaarheid te vergroten zijn we overgegaan naar het coderen van de assets met QR-codes.”

 

“Deze QR-codes hebben een aantal voordelen”, vervolgt Brugman. “Voorbeelden hiervan zijn dat met het scannen van de QR-code men op een landingspagina komt in de portal van de betreffende asset en daar direct inzage krijgt in informatie van de asset, rapportages, certificaten, storingshistorie, enzovoorts. Dit is ook handig bij audits, bijvoorbeeld om aan te tonen dat KLM voldoet aan de BRZO-regelgeving (Besluit risico’s zware ongevallen; red.). Voor onze eigen servicetechnici is het ook fijn om bij onderhoud en/of storingen snel over deze informatie te kunnen beschikken.” “In de nabije toekomst willen wij ook de tekeningen en logboeken gaan koppelen aan de QR-code, zodat de informatievoorziening volledig wordt. KLM is blij met de ontwikkeling die wij voor hen maken. Maar ook 4AMS is blij met de ontwikkelingen. Voor onze medewerkers is het eenvoudig kunnen beschikken over de informatie van de assets immers ook een verrijking”, besluit Brugman.

‘De KPI"s zijn om elkaar scherp te houden en het dienstverleningsniveau op een constant niveau te houden’

Wil je meer lezen over de implementatie lees hier het volledige artikel op Duurzaam Gebouwd. 

Bericht delen

Bekijk ook

PULSE nieuws

Digitaal Gebouw van de Toekomst

Bezoek ons bij de conferentie “Digitaal Gebouw van de Toekomst” op 20 juni 2024, bij Van der Valk Eindhoven – Best. Meld je aan Waarom

PULSE nieuws

Regie voeren over onderhoud is geen utopie

De informatiebehoefte bij facility managers, medewerkers technische dienst, contractmanagers en conciërges bereikt een nieuw hoogtepunt. Of het nu gaat om de status van een storing,